Европейска кръгла маса "Достоен труд, достоен живот"

 

"Най-засегнати от влошаването на ситуацията на пазара на труда са младите хора и затова към тях трябва да се насочат специални усилия, не само за създаване на работни места, но за качествени работни места". Това заяви Ивайло Калфин пред участниците в състоялата се в Европейския парламент в Брюксел кръгла маса. Домакин на проявата бе българският евродепутат. На семинара бяха отчетени резултатите от финансирания от Европейската комисия проект "Достоен труд, достоен живот".

По време на кръглата маса Ивайло Калфин получи петиция със 6072 подписа, събрана в България, Румъния и Австрия в подкрепа на достойни условия за труд и заплащане в ЕС, съобщиха от кабинета на евродепутата Ивайло Калфин. Участниците са събрали подписите в трите държави. 

Петицията призовава Европейския парламент да гарантира спазването на социалното законодателство в страните членки. Настоява се за подобряване и разширяване на социалната защита. Протестира срещу експлоатацията на работниците имигранти. Апелира се за включване на социалните проблеми сред приоритетите на международните финансови институции.

По данни на парламента условията на труд в ЕС са се влошили в резултат от кризата и все повече работодатели притискат служителите си да се откажат от социални придобивки, за да запазят работата си. Нараства броят на хората, които работят на временни договори и без социални осигуровки, което според участниците в проекта прави по-трудни дългосрочните житейски планове, като създаването на семейство.

Ивайло Калфин обеща, заедно с австрийската си колега Улрике Луначек (Зелени), която също получи петицията, да изпратят писма до председателя на парламентарната комисия по заетост и социални въпроси Перванш Берез, до комисаря по социалните въпроси Ласло Андор и до българския социален министър Тотю Младенов, за да ги запознае с исканията на подписалите петицията.

Калфин ще предложи на Европейския парламент да бъде изготвен доклад за условията за труд в ЕС.

Тригодишният европейски проект "Достоен труд, достоен живот", който у нас беше изпълняван от Балканския институт  по труда и социалната политика и КТ "Подкрепа", целеше да повиши информираността на синдикалните членове за техните права и задължения и така да улесни социалния диалог. По данни на института у нас са обучени синдикалисти от 12 предприятия от леката промишленост, секторът с най-лоши условия на труд у нас, и са осъществени над 300 срещи с представители на работници, работодатели, бюрата на труда и неправителствени организации.

Според Албена Савова информацията за социалното законодателство в България, е позволила на синдикатът и собствениците на фабриката за производство на мебели да се договорят за по-добри условия за труд на служителитe.
 

« Назад

Copyright © 2010, Balkan Institute for Labour and Social Policy.